29 aprilie 2009

Somon special



Gata vacanta ,gata plimbarile ,am inceput gradinitele ,scolile ,``servicele`` nu mai merge distractia asa ca m-am gandit sa postez o reteta zic eu simpla si potrivita pentru zilele acestea de primavara si mai ales dupa atata carne de miel si droburi si tocaturi ,cred ca este bine sa incercam si un peste si nu orice peste un peste special asa cum ii zic eu .
Reteta este inventata de mine ,binenteles ca sunt inca 1000 asemanatoare dar sper sa va placa pt ca noi am fost foarte incantati de rezultat.
Sa incepem cu ingredientele fara alte introduceri pt ca veti vedea din imagini cat este de simpla dar super super aromata :

Ingrediente (pt 2 persoane):
-2 bucati de somon cred ca impreuna au avut ca 700-800 de gr
-3 scoci numai pulpa (sunt acelea albe frumoase ca un evantai ,nu imi vine numele acum..)
-busuioc (proaspat daca se poate)
- 2lamai
-1 ardei verde
-verdeturi (ceapa verde,usturoi verde,patrunjel)
-2 catei usturoi
-1 paharel de vin alb demi sec(si tot atata apa)
-1 borcanel de smantana sau iaurt nu foarte gras
-1 punga de legume congelate (eu am avut un amestec frantuzesc )
-2-3 linguri ulei de masline




Mod de preparare:

Intr-o lingura de ulei de masline se pun 2 catei de usturoi si se lasa la rumenit .Pestele il dam cu sare si piper iar cand cateii de usturoi sunt doar putin rumeni ii scoatem din tigaie si punem pestele





Totul se face la foc iute cum se zice ,intoarcem pestele dupa 5 min pe partea cealalata si mai lasam 5 minute:






Intre timp dam drumul la cuptor cam la 200°C .Intr-o tava care nu lipeste punem vinul,apa si busuiocul tocat nu foarte marunt .
Cand pestele este gata il punem repede in tava si il stropin cu zeama de la o lamaie.

Tinem la cuptor cam 15-20 min (am uitat sa ma uit la ceas):(
Intre timp ca sa nu stam de geaba si sa ne plictisim facem un sos din smantana(eu am avut cu 15% grasime) in care punem ceapa verde tocata marunt marunt,usturoi verde la fel tocata marunt si patrunje 1,2 fire sau tot busuioc verde cum vreti voi ,eu am pus patrunjel.



Tocam si ardeiul verde si il punem la rumenit cu legumele din pachet.In pachetul de legume congelate am avut asa:ceapa,ardei rosu,ciuperci,boabe de mazare si de prumb,pastai de fasole si ce mai vedeti pe alcolo ca nu mai stiu...
Calim cam 10 min in asa fel incat legumele sa ramana putin crocante(noua asa ne plac).


Asa ...acum totul e gata ,scoatem pestele de la cuptor si incepe ospatul!!!!!!
Asa arata cand l-am scos:


Si inca o poza de final...Bine mancarurile in general nu arata asa de bine in imagini ca un tort sau o prajiturica dar eu sper sa va faca cu ochiul :))





Sa aveti pofta mare asa cum am avut si noi !!!!!!!

3 comentarii:

Daniela Addario spunea...

Nu sint innebunita dupa peste, dar o bucata din farfuria ta tot as papa, ca arata prea bine si rumen... yamiii, ce pofta mi-ai facut. Pupici !

Amy spunea...

Daniela ma bucur ca ai poftit si abia astept sa vad rezultatul .
Nici eu nu fac in fiecare zi asa cum a trebuii dar din cand in cand urla din mine mama cea grijulie si zic : _Pestele este bun ,e sanatos ,trebuie sa papam si peste sa devenim mai destepti(asa imi zicea tata cand eram mica) asa ca fac cam 1-2 ori pe sapt cate ceva din peste.
Norocul meu este ca micul ingersi din dotare papa tot fara fite si figuri asa ca :Sunt o mama norocoasa !!!
P.S. Ai primit mailul meu?

Unknown spunea...

mmm, eu şi sotul ne pregatim sa preparam somonul dupa reteta ta.Multumim!!!





´´Destiny is not a matter of chance ,it is a matter of choice ; it is not a thing to be waitend for ,it is a thing to be achieved.´´



William Jennings Bryan