25 februarie 2009

Gogosi



Aceasta este singura reteta de gogosi care mi-a iesit super ,super bine ,gustoase nu am cuvinte si relativ usor de facut ,prima oara este mai greu pana te obisnuiesti cu consistenta aluatului.Pentru cei ce fac prima oara gogosi trebuie sa nu va panicati daca nu mai puteti sa va dezlipiti mainile de coca(asta a fost prima mea problema cu cocile) daca se intampla asa inseamna ca mai este nevoie de faina DAR trebuie pusa cu grija cate putin sa nu se intareasca prea tare aluatul...Asadar sa incepem :

Ingrediente :

-500 gr faina
-3linguri zahar pudra
-2 oua + 1 galbenus
-200 ml lapte cald
- 3 plicuri zahar vanilat
- un cub drojdie proaspata
-un praf de sare(eu nu am pus)

Mod de preparare :

Drojdia se amesteca cu o lingura de zahar tost si putin lapte ,pana devine un amestec omogen si se rastoarna in centrul fainii ,in care am facut in prealabil o gropita.


Si o lasam la dospit ...


Intre timp mixam bine ouale si galbenusul,

Cand drojdia a dospit indeajuns punem ouale ,zaharul,zaharul vanilat si apestecam bine adaugand cate putin lapte caldut ,cand sa omogenizat cat de cat aluatul ,il scoatem pe masa si il framanatam bine bine, pana devine elastic.








Trebuie sa va infainati mainile cat il framantati dar nu foarte mult (cat sa nu va lipiti prea tare de coca),pana cand aluatul este gata (elastic).





Punem dinou aluatul in castron si il lasam sa isi dubleze volumul cam 30 de min.




Cand aluatul este gata adica cam asa :

Il rasturnam pe masa de lucru infainata si il mai framantam putin, apoi intindem o foaie destul de grosuta si facem (decupam) forme cu ce vrem noi ,un pahar sau niste forme de biscuiti cum sunt cele de mai jos ,formele sa nu fie foarte mari...
- resturile de aluat, le-am framantat putin , le-am intins foaie si-am decupat din nou
- se mai lasa formele de gosogi cam 10 min. pe masa si-apoi se pun la prajit.

Uleiul trebuie sa fie incins bine, focul la aragaz sa fie potrivit, nu mare. Gogosile le punetzi cate 2-3 mx., se fac f.f. repede, eu am ramas fermecata cum se ridica in cateva sec. la suprafatza , deja bulbucate.
Imi pare rau dar nu am avut timp sa le fac poze si in timp ce se prajeau.
- cand sant prajite le scoateti pe un servetel absorbant.
Apoi eu le-am pudrat cu putin zahar . Am incercat in zadar sa fac poza si la sectiune dar aparatul meu s-a opus cu inversunare asa ca :

Un comentariu:

Vicky spunea...

Gogosi, yammmmm, nu am mai facut de mult, mi-ai deschis aetitul poate reusesc sa fac si eu diseara, pupici.





´´Destiny is not a matter of chance ,it is a matter of choice ; it is not a thing to be waitend for ,it is a thing to be achieved.´´



William Jennings Bryan