23 martie 2009

Ciolan special (la cuptor)!!!



Va intrebati poate de ce acest titlu ,ei bine ´´ciolan special ´´pentru ca este cel mai bun pe care l-am facut vreodata ,are un gust minunat si o aroma de vis sa nu mai spun ca , carnea se topeste pur si simplu in gura ...intradevar special !!!
M-am inspirat dintr-o reteta vazuta la tv doar ca am mai stilizat-o eu (ca de obicei :)) ) adica la reteta respectiva ciolanul dupa ce fierbea era facut la gratar iar eu am considerat ca iese prea tare carnea asa ca l-am facut asa :

Ingrediente :

-ciolan-1,378grame

-3morcovi

-2cepe rosii mici

-4-5 catei usturoi

-2foi de dafin

-1 albitura

-1/2 telina(eu nu am avut)

-vin alb demi dulce(o cana sau mai mult ,dupa bunul plac)

-5-6 cartofi mici

-sare,piper ...arome





Mod de preparare :

Se pune ciolanul in apa rece cu sare si se adauga ceapa,usturoiul,morcovul,telina,albitura si foile de dafin apoi se da la fier cam 1ora jumate (depinde cat de mare este ciolanul),se mai adauga apa din cand in cand daca este nevoie in asa fel incat ciolanul sa fie mereu acoperit cu apa.


Cand ciolanul este fiert se scoate din zeama si se pune intr-o tava la cuptor alaturi de cartofi .Din legumele ramase in oala se face o pasta ca un sosulet ,se pot pasa chiar si cu furculita pt ca sunt foarte moi apoi acest sos il punem peste carne plus vinul si ceva zeama ramasa in oala (nu toata cateva polonice in asa fel incat cartofii sa fie acoperiti).
Punem arome si sare daca mai este nevoie (eu am pus cimbru ) si bagam la cuptor la 200°C inca 30-40 de minute pana ce ciolanul se rumeneste bine pe toate partile iar cartofii sunt fierti,copti.
Din cand in cand mai intoarcem ciolanul si il stropim cu zema din tava.


Sosul care ramane in tava este o nebunie sa nu ratati nici un strop.
Dureaza intradevar destul de mult prepararea dar nu trebuie sa stai langa el ,cand fierbe focul sa fie dat mediu nu foarte tare .
Noi am mancat cu salata dar merge foarte bine si cu muraturi sau cu ce vreti voi ,sfeclar rosie orice...



P.S.Nu il pun acum pe culinar pt ca stiu ca este post dar dupa pasti o sa fac un subiect si acolo !!!

POFTA BUNA !!!

2 comentarii:

Vicky spunea...

Arata foarte apetisant cilanul tau.

Amy spunea...

multumesc mult Vicky !

A fost si deicios foarte aromat si fraged !
Daca il incerci sa imi spui daca iti place





´´Destiny is not a matter of chance ,it is a matter of choice ; it is not a thing to be waitend for ,it is a thing to be achieved.´´



William Jennings Bryan